SEO voor beginners: hoe begin je met zoekmachineoptimalisatie?

Gepubliceerd op 14 jan, 2023

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is een manier om ervoor te zorgen dat jouw website hoger komt in zoekresultaten wanneer iemand zoekt naar iets dat met jouw website te maken heeft.

Bijvoorbeeld: als jij een webshop hebt voor schoenen, dan wil je dat mensen die zoeken naar “schoenen kopen” jouw website als eerste zien. 

Sleutelwoordonderzoek

Een van de eerste stappen die je moet zetten om je website beter vindbaar te maken, is het doen van sleutelwoordonderzoek.

Hierbij ga je op zoek naar woorden en zinnen die mensen vaak gebruiken wanneer ze zoeken naar iets dat met jouw website te maken heeft.

Bijvoorbeeld “schoenen kopen” of “kinderschoenen kopen”.

Door te weten welke woorden mensen gebruiken, kun je deze woorden in de teksten op jouw website gebruiken. Zo kan de zoekmachine begrijpen waar jouw website over gaat en kan het zijn dat jouw website hoger in de zoekresultaten komt te staan.

On-page optimalisatie

Nu je weet welke woorden je moet gebruiken, is het tijd om je website aan te passen zodat zoekmachines hem beter begrijpen. Dit noemen we on-page optimalisatie.

Hierbij pas je bijvoorbeeld de titels en beschrijvingen van je webpagina’s aan, voeg je interne links toe (links vanaf jouw website naar andere pagina’s op jouw website), en zorg je ervoor dat je zoekwoorden in de tekst van je website voorkomen.

Op deze manier laat je de zoekmachine zien dat jouw website relevant is voor de zoekopdracht van iemand.

Off-page optimalisatie

Naast aanpassingen aan je eigen website, is het ook belangrijk om te zorgen dat andere websites naar jouw website linken. Dit noemen we off-page optimalisatie.

Als een andere website naar jouw website linkt, dan geeft dat aan dat die andere website jouw website belangrijk of interessant vindt.

Zoekmachines zien dit als een soort “stem” op jouw website. Hoe meer “stemmen” jouw website heeft, hoe hoger de zoekmachine jouw website in de zoekresultaten zal laten komen.

Technische SEO

Tot slot is er nog technische SEO. Hierbij gaat het om aanpassingen aan de technische kant van jouw website.

Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de snelheid van je website, zodat het sneller laadt voor bezoekers.

Of het maken van een sitemap, een soort plattegrond van je website, zodat zoekmachines makkelijker kunnen zien hoe jouw website is opgebouwd.

Ook het gebruik van “structured data”, een speciale manier van je website opmaak, kan helpen om zoekmachines beter te laten begrijpen waar jouw website over gaat.

Analyse en bijstelling

Nadat je deze stappen hebt genomen, is het belangrijk om te blijven meten hoe goed jouw website presteert in de zoekresultaten.

Hierbij kun je bijvoorbeeld kijken naar je zoekmachine-ranglijsten, hoeveel bezoekers je website krijgt en wat voor soort bezoekers dat zijn. Je kunt hiervoor gebruik maken van de gratis gegevens uit Google Analytics of door een handige SEO-tool te kpen die jouw zoekresultaten inzichtelijk brengt. 

Op basis hiervan kun je aanpassingen doen aan je website om het nog beter te laten presteren.

Samenvattend

SEO is een manier om ervoor te zorgen dat jouw website hoger in de zoekresultaten kan komen. Door sleutelwoordonderzoek te doen, on-page en off-page optimalisatie toe te passen, technische SEO aan te pakken en je website te blijven analyseren en bijstellen, kun je ervoor zorgen dat jouw website beter gevonden wordt door zoekmachines en dus ook door mensen. 

Wil je alvast een voorsprong nemen (of klinkt het allemaal te lastig?), dan kun je ervoor kiezen om kant-en-klare SEO teksten te kopen. Dit kan via Tekstplaza.nl!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *