Hoe je interne links kunt gebruiken om je website te versterken

Gepubliceerd op 15 jan, 2023

Interne links zijn een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze helpen zoekmachines de structuur van een website te begrijpen en bepalen welke pagina’s belangrijk zijn. Dit kan leiden tot een betere indexatie en een hogere zoekrangschikking. In deze blogpost bespreken we hoe interne links werken, hoe ze te gebruiken en hoe ze te monitoren.

Hoe interne links werken

Interne links zijn links die vanuit één pagina op een website verwijzen naar een andere pagina op dezelfde website. Zoekmachines gebruiken deze links om de structuur van een website te begrijpen en te bepalen welke pagina’s belangrijk zijn. Wanneer een zoekmachine een website indexeert, volgt het de interne links om nieuwe pagina’s te ontdekken. Hoe meer interne links een pagina heeft, hoe belangrijker de zoekmachine de pagina beschouwt. Dit kan leiden tot een betere indexatie en een hogere zoekrangschikking. Bovendien zorgt een interne link dat een gebruiker meer informatie kan vinden over hetzelfde onderwerp en zodoende langer op een website blijft. Dit is voor Google een goed teken.

Hoe interne links te gebruiken

Er zijn verschillende manieren om interne links te gebruiken om een website te versterken voor SEO. Hier zijn enkele tips:

 • Maak gebruik van duidelijke linktekst: Linktekst is de tekst die wordt weergegeven als een link. Het is belangrijk om een duidelijke linktekst te gebruiken, zodat zoekmachines en gebruikers weten waar de link naartoe verwijst.
 • Gebruik relevante linktekst: Het is belangrijk om relevante linktekst te gebruiken, zodat zoekmachines en gebruikers weten waar de link naartoe verwijst.
 • Gebruik anchor tekst: Anchor tekst is de linktekst die wordt gebruikt voor interne links. Het is belangrijk om relevante en informatieve anchor tekst te gebruiken, zodat zoekmachines de context van de link begrijpen.
 • Plaats interne links op strategische plekken: Het is belangrijk om interne links op strategische plekken te plaatsen, zoals in de navigatie, in de inhoud en in de footer van een website. Dit helpt zoekmachines om de structuur van een website te begrijpen en bepaalt welke pagina’s belangrijk zijn.
 • Spam niet met interne links: zorg dat je niet overdrijft in het gebruik van interne links. Als leidraad kun je aanhouden door per 150 woorden 1 interne link te plaatsen.

Tips voor interne links:

Er zijn enkele tips voor het plaatsen van interne links die je in gedachten moet houden om jouw website te versterken voor SEO:

 • Voorkom dubbele inhoud: Dubbele inhoud ontstaat wanneer een pagina op meerdere manieren bereikbaar is via interne links. Dit kan leiden tot een vermindering van de waarde van de pagina’s en een vermindering van de zoekrangschikking. Het is daarom belangrijk om dubbele inhoud te voorkomen door redirects in te stellen of door de pagina’s op een consistente manier te benoemen.
 • Gebruik interne links om relevante inhoud te versterken: Interne links kunnen worden gebruikt om de relevantie van inhoud te versterken. Door interne links te gebruiken om relevante pagina’s te verbinden, kun je zoekmachines laten zien dat de pagina’s in verband staan met elkaar en dat ze relevant zijn voor een bepaald onderwerp.
 • Gebruik interne links om pagina’s met lagere autoriteit te versterken: Pagina’s met lagere autoriteit kunnen worden versterkt door ze te verbinden met pagina’s met hogere autoriteit. Door interne links te gebruiken om pagina’s met lagere autoriteit te verbinden met pagina’s met hogere autoriteit, kun je zoekmachines laten zien dat de pagina’s in verband staan met elkaar en dat ze relevant zijn voor een bepaald onderwerp.

Lees ook: SEO voor beginners

Hoe interne links te monitoren:

Het is belangrijk om te weten of interne links effectief zijn in het versterken van een website voor SEO. Je kunt dit doen door jouw website te analyseren en te controleren of de interne links correct werken. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik een crawl-programma: Een crawl-programma is een programma dat automatisch door een website kruipt en de interne links controleert. Dit helpt je om te zien of er gebroken links of dubbele inhoud zijn. Een makkelijke manier om de hoeveelheid interne links naar een pagina te ontdekken, is door Google Search Console te koppelen aan jouw website. Via deze tool krijg je inzicht in het aantal interne links. Een andere populaire tool is Screaming Frog. Echter is deze tool iets minder gebruiksvriendelijk dan Google Search Console.
 • Analyseer jouw zoekrangschikking: Je kunt jouw zoekrangschikking analyseren om te zien of interne links een positief effect hebben gehad op jouw zoekrangschikking. Als jouw zoekrangschikking is verbeterd, is het waarschijnlijk dat interne links een rol hebben gespeeld in deze verbetering.
 • Analyseer jouw verkeersgegevens: Je kunt jouw verkeersgegevens analyseren om te zien of interne links een positief effect hebben gehad op jouw verkeer. Als jouw verkeer is toegenomen, is het waarschijnlijk dat interne links een rol hebben gespeeld in deze toename.

Het belang van interne links

Interne links zijn, naast het gebruik van effectieve zoekwoorden, een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze helpen zoekmachines de structuur van een website te begrijpen en bepalen welke pagina’s belangrijk zijn. Door interne links op strategische plekken te plaatsen, gebruik te maken van relevante en informatieve linktekst en anchor tekst, en voorkomen van dubbele inhoud, kun je jouw website versterken voor SEO. Het is ook belangrijk om regelmatig jouw interne links te monitoren om te zien of ze effectief zijn in het versterken van jouw website voor zoekmachineoptimalisatie. Door interne links op de juiste manier te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat jouw website beter wordt geïndexeerd en een hogere zoekrangschikking krijgt.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *